Vad kan vi utkräva för ansvar hos en influencer är frågan och svaren är delade.
”Jag ljuger väl om jag vill” säger Nadia Kandil som är en profil och poddare i Det skaver, tillsammans med Cassandra Klatzkow och Elsa Ekman. Det skaver en podcast jag följt sedan första avsnittet och jag fortsätter lyssna med stor fascination.
Frågan om ansvar och influencers skyldigheter uppstår efter att Cassandra Klatzkow gått ner mycket i vikt de senaste tre åren och i podavsnittet 203 avslöjar att hon gjort en gastric bypass. Du som har koll på Cassandra vet att hon uppfattades som en av de mest uppmärksammade kroppspositiva personerna förr om åren, men som nu blivit normsmal.
Förändringen har engagerat många, och Cassandra resonerar klokt om att hon förstår varför hon blivit ifrågasatt eftersom hon gått ner mycket i vikt utan att vilja prata om det.
Det här inlägget kommer inte handla specifikt om Cassandra, och inte heller specifikt om frågan om kropp och viktnedgång.
Det jag vill skriva om är när influencers vill stänga dörren och sluta prata om ett ämne som de byggt sin räckvidd kring, och sedan är oförstående inför sina följares frågor, nyfikenhet och ibland kritik.
Det jag vill skriva om är att influencers inte kan tjäna pengar på storyn som sitt liv, eller ens valda delar av sitt liv utifrån att värdet ligger i äkthet – och sedan tycka att följare är gränslösa eller förtjänar att få veta vad som händer när influencerns liv omdefinieras.
Man behöver bestämma sig för vad man ska dela, för man skriver sitt eget kontrakt med följarna. Vill man ändra sig så går det såklart, men då behöver du göra om kontraktet och hitta sättet att göra förändringen.
Såhär fungerar beteendet:
En matinfluencer som lever på att posta matcontent i flödet kommer sällan behöva svara på en stor viktnedgång om kroppen aldrig har getts plats i flödet.
En träningsinfluencer som lever på att posta träningscontent i flödet kommer sällan behöva svara på skilsmässor, bröllop, ekonomi, husbyggande eller andra saker om det aldrig har getts plats i flödet.
En influencer, oavsett nisch, som lever på att posta tips och rekommendationer och som säljer annonsplats där influencern uttrycker en personlig åsikt om ett ämne kommer absolut att behöva svara på frågor eller ställas till ansvar om influencern deklarerar att allt som sägs kan vara en lögn, eftersom det inte spelar så stor roll vad som är ”sant” eller inte.
Ärligt talat nu, influencers. Vi följer er för att ni är människor och inte påhittade figurer. Ta hand om det värde ni levererar för det finns i er äkthet. Influencers behöver inte dela hela livet och influencers behöver inte vara privata, men den strategin behöver skapas av influencern och sedan upprätthållas och utvärderas.
Att bli en influencer är ingen rättighet det är ett hantverk och ett yrke som kräver kompetens.
Har vi för många influencers med för låg kompetens?
Vet influencers vad deras värde går ut på, och förstår de affären som de säljer?
Värdet av en influencer?
Just värde har blivit aktuellt i samband med att instagram lanserat möjlighet att ta betalt av sina följare genom prenumeration av innehåll. Spannet man kan välja som influencer är från 9 kr upp till 49 kr (eller mer?) per prenumerant. Det är en intressant tanke att en influencers värde för konsumenten avgörs i den affären. Är en influencers innehåll värt 9 kr i månaden?
Ställ frågan till dig själv: vilka av de du följer idag skulle du fortsätta följa för 9 kr i månaden?
Jag skulle inte följa särskilt många. Max 10 personer av de knappa 1000 jag följer idag. Jag skulle basera mitt urval utifrån det jag får tillbaka, och en hel del skulle nog handla om recept eller träningsövningar. Men det där vardagsinnehållet skulle helt klart ryka. Det innebär alltså att inga personer är intressanta nog för 9 kronor, men däremot är personers kunskap värt det. Ja om du frågar mig alltså. Men så är jag inte heller någon som kollar på dokusåpor, tävlings-TV eller intervjusoffor.
Så snart det kommer in en transaktion så ställer jag höga krav. Jag betalade för en podtjänst för 79 kr i månaden men avslutade den för jag tyckte att poddarna var för dåligt förberedda. Något jag inte ens tänkt på när innehållet var finansierat av reklamintäkter och kostnadsfri för mig, då var mina krav inte så höga.
Om en influencer deklarerar att autenticitet inte ens finns på kartan, ja då sjunker värdet ytterligare. Då vill jag inte följa ens om det är gratis.
Jag har tidigare skrivit att förtroende är en influencers främsta tillgång. Vi litar på rekommendationer från kompisar och influencers som vi känner förtroende för.
När förtroendet sjunker så minskar också förmågan att påverka. En influencer kan fortfarande ha många som ser innehållet, men ungefär på liknande sätt som att många hade Paradise Hotel som ett guilty pleasure för några år sedan. När förtroendet är riktigt lågt så är inte ens annonsplatsen attraktiv, undantaget annonsörer de flesta inte skulle stoltsera med.
Allt det här verkar influencers ha glömt bort i yran av att ha många följare. Ett klassiskt exempel på att inte förstå sin roll i sammanhanget när det snurrar snabbt och det snurrar uppåt.
Det finns mer att hämta i ansvarsfrågan: att ta ställning i samband med krig och konflikt, att inte influera på sådant sätt som genererar psykisk ohälsa, att influera ansvarsfullt utifrån omtanke om miljö och människor.
Kraven kan tyckas vara många men om influencers vill vara seriösa företagare så kräver det att influencers agerar som företag.
Vi ställer krav på företag att leverera den vara eller tjänst den säljer och att, faktiskt till stor del, bidra till samhället på något sätt. Det finns förstås företag som skiter i det också och som har kunder ändå, men frågan är: vilken företagare vill du vara som influencer och som konsument av influencers väljer du vad du vill bidra med genom att följa eller inte följa.
Influencers bedriver samma slags tänk som många friluftsutövare. Att allemansrätten kommer med rättigheter, men man vill inte ansvara för några skyldigheter. Influencers behöver överlag bli bättre på att förstå sin roll som företagare, om man vill tjäna pengar på sitt liv. Med rollen som företagare kommer ansvar.
20 kommentarer
Bra att detta inlägg får liv igen tänker jag! Med tanke på senaste veckornas tjat och gnat om ansvar (företag/influencers etc) som är relaterat till mycket av det du skriver om. Här vill jag också lyfta att det finns olika typer av ansvar. Det kan vara juridiskt ansvar, det kan vara ett moraliskt ansvar. Det kan vara delat ansvar, eller enskilt ansvar. Jag skrev lite på La lindas post på Instagram om det. För ibland tycker människor jättemycket, men utan att förstå nyanserna kring ansvar. Det blir en massa ilska men utan nyans.
Äsch, det är väl lite (bland annat) därför jag aldrig struntat i att följa influencers utan följt folks som ger just mig Katja, glädje och mening. Sedan om jag är en av tusentals följare eller en av två är mig ganska så egalt. Sedan betraktar inte jag influencers som 100%-medmänniskor heller. Har man en gång öppnat ut för att ens åsikter är till salu (kalla det samarbete eller whatevs) är man i mina ögon inte längre en privatperson utan ett företag. Och på företag ställer jag inte alls lika höga moraliska krav som på en privatperson som vägrar ta betalt för åsikterna. Låter kanske drygt men det är det inte – jag respekterar men också tar influencers för vad de är: företag.
Intressant Katja. Jag håller med om att om man är kommersiell (jag skulle vilja skriva ut att allt mitt innehåll är kommersiellt, ovansett om inga företagsnamns nämn i ett specifikt inlägg) så gör man ju allt för någon form av syfte: att öka trafik är absolut en av de sakerna. Jag är krass i det. Och tycker inte att man kan vara privatperson i ett inlägg och företagare i ett annat, utan allt är inom samma ram. Däremot är man alltid människa. Där blir ju kulturdebatten oerhört spännande, den blossar upp ibland. T.ex. författare, influencers, skådespelare, artister etc.
Absolut är man alltid en människa, men har man som företag alltid “råd” att agera som MEDmänniska? Håller med – en helt klart intressant debatt.
alla borde vara medmänniskor tänker jag, men alla har kanske inte vett att förstå..
Detta har jag tänkt på många gånger. Hur man vinklas utåt ich vilken hets skapas det nör jag skriver si och så. Jsg bestämde mig ex för att gå ner i vikt några kg och skrev lite om det en period. Då fick jag både ris och ros. Vissa peppa på och vissa ansåg att jag skulle tänja mig för mot de som harr ätstörning osv. Nu lägger jag mer ut hälsosamma råd som inte inkluderar bara vikt och nyttiga recept. Då är det total omvandling och samma besökare som car hetsiga kan istället peppas av mina recept.
Toppenbra inlägg och klokt att ha en reaktion från oss om
Åh, har tänkt så mycket på just det där med vikt som ämne. Vissa skriver ju inget alls men förvandlingen är ju väldigt synlig. Jag tror inte det nödvändigtvis är bättre att låtsas att livet pågår som vanligt, samtidigt som man jobbar för att gå ner i vikt. Och att viktminskningen syns medan man skriver om annat. Å andra sidan beror det så väldigt mycket på ämnet man skriver om. Är jag en hardcore politikerblogg så finns inga förväntningar på att mitt utrymme också ska innefatta vikt och hälsa. Skriver man om livet däremot, ja då är det knepigare.
Wow vad intressant att läsa! Ska absolut fortsätta läsa inne hos dig!
Tack Jasmine vad glad jag blir
Jag har inte följt Cass och hennes viktresa men kollade lite hastigt och hon verkar ju ha en ganska stor skara påhejare fortfarande. Frågan är om det är samma personer som följde henne tidigare eller om hon fått en ny typ av följare nu när hon är normsmal…
Jag blir mest bara ledsen över alla dessa influensers som inte GÖR nånting. De tar bara hundratals bilder på sig själv i olika vinklar och får hjärtan, eldsflammor och katter i kommentarerna. Vecka ut och vecka in. SÅ hjärndött! Och så ska dom få betalt av nån. För VAD!?!
Blir så provocerad…🤬
Det där allemansrättiga tänket tycker jag mig se mycket i forum för influencers. Man drar ut i skogen utan att tänka på att allemansrätten är mer skyldighet än rättighet precis som man drar på stort i influerarforum som om man vore världens mittpunkt – kränkt och arg för att ett företag hört av sig och vill betala med en produkt.
Skulle inte betala så värst många. Inte ens nio kronor faktiskt. Och förväntar mig inte heller att jag ska vara nio kronor intressant för någon. Däremot skulle jag kunna tänka mig en fett enkel knapp som snabbt swishade över en peng om jag verkligen gillat, fått pepp eller haft nytta av ett enskilt inlägg hos någon. Trycka på cash-hjärtat liksom.
ja den hade kanske fungerat bättre än en prenumeration, blir som ett annat sätt ändå
Håller helt med. En donationsknapp eller nåt sett att skicka en peng vire perfekt.
Det hade varit något!
Så intressant inlägg och vinkel på ämnet! Jag har också funderat på influensers som ena stunden bjuder in för att i nästa deklarera att vi följare inte har rätt att veta något alls! Det har känts skavigt i mig men med dina formuleringar förstår jag varför!
det är komplext ämnet, kan vridas och vändas på många gånger
Men vilket intressant inlägg, så intressant ämne. Och så bra vinkling att fundera över vilka man skulle betala för att följa – och varför man följer de man INTE skulle betala för…
ja verkligen! den frågan ska jag ställa mig själv.
Väldigt intressant (som vanligt när du skriver om den här yrkesgruppen). Började själv fundera på vilka jag skulle följa om jag behövde betala… det är inte många!
visst är det mind blowing på något sätt! viktigheten i allting ställs på sin spets.