Jag är så glad att jag läser böcker igen. Ibland när jag läser något som inte riktigt fastnar så förvånar jag mig själv genom att tycka att det är lika jobbigt att ge upp och läsa just den boken åt sidan, som det är att fortsätta läsa. Men jag har kommit överrens med mig själv att inte fortsätta läsa sådant som jag inte tycker om. Om du tycker annorlunda så får du gärna ge mig goda skäl. Jag går nämligen fortfarande och funderar på det där ibland.
Den som inte läser ser det nog som en ickefråga. Men jag tror att många av er som följer mig här kommer förstå mitt dilemma.
Jag fick Sara Stridsberg / Kärlekens Antarktis när jag fyllde år och jag läste den snabbt. Sidorna är fyllda med många vackra ord i en väldigt mörk och tragisk historia. Vad som händer i slutet får man veta redan i början, och blommar hela historien ut i detalj. Språket är otroligt, det tar jag med mig. Historien är tragisk, och jag har ingen som helst kunskap om det mord på en kvinna år 1984 som är det “verklighetens våld” som blivit en “litterär fantasi” i Stridsbergs roman. Kärlekens antarktisk är lika skimrande vacker som den är verkligt fruktansvärd.
Jag läste Mikael Berglund / Ovanjorden på min resa till Rioja, en berättelse som vunnit Sveriges Radios romanpris 2023. Det är en historia om relationer; förskolepedagogen Oskar och renskötaren Eija. Platsen är Ammarnäs och området däromkring. Berättelsen far fram och tillbaka och man får aldrig komma nära någon av huvudpersonerna, bara få små snabba ögonblick i tankar och händelser. Kapitlet “Hål” förstår jag mig inte alls på, för där börjar en helt annan berättelse. Men det jag mest av allt vill läsa mer om är Eijas insida. Vad hon tänker och känner. Ovanjord fängslar, men jag skulle vilja prata om den. Sitta på en bokklubbsmiddag och lyssna till andra som läst och reflekterat.
Nicolas Lunabba / Blir du ledsen om jag dör har omskrivits en del eftersom den kan bli en viktig del i samhällsdebatten. Utsatthet, utanförskap, kriminalitet. Ja hela härvan finns samlad i denna historia om hopp och besvikelse, kärlek och rädsla. Och om framtid. Boken är inte skriven för att vara ett mästerverk utan för att berätta om verkliga situationer och riktiga människor. Det här är en bok för den som vill förstå sin samtid och om en värld som är långt bortom min.
En fredag gick jag in på en bokhandel och köpte Tina Harnesk / Folk som sår i snö. Återigen utspelas berättelsen norröver, i Norrbotten, med spår av Stockholm genom hemflyttarna Kaj och Mimmi. Människorna står i centrum utifrån deras längtan och deras rädslor. Vemodet blandas ut med det dråpliga som gång på gång utspelar sig. Det här är feel good som innehåller mer än en kärlekshistoria, här ryms också rädslan inför livets slut och den trygghet som riskerar att raseras, och livets början. Ett litet myller av människor vars öde ska vävas ihop på något sätt. Jag hade lite svårt för språket först, men sedan blev det en trivsam läsupplevelse ändå.
Det blir inga böcker på bild här. Däremot en del skottande. Jag hade kunnat lyssna på ljudbok i mina Peltorkåpor men det är något med ljudbok jag drar mig för. Jag är en boksnobb. Att lyssna på ljudbok känns bara inte så… värdigt?
Vad tycker du? Vill ju veta vad du tänker utifrån tre saker: 1, slutar du läsa en bok som du inte gillar? 2, är det värdigt med ljudbok? och så 3, vad har du läst den senaste tiden och var det bra?
30 kommentarer
Jag ”läser” klart, gör som i filmer och ”spolar” fram. Läser stycken, sidor, men hoppar över mycket, skummar. Ger författaren alla chanser att fånga mig igen. Sen läser jag slutet, de sista sidorna – försöker också hitta vändningen om det finns någon, vill vara med om upplösningen. Vill liksom ha ett grepp om historien. Hur slutar den? Först då känner jag mig klar med boken.
Älskar ljudböcker. Det är praktiskt. Och uppläsningen är en del av upplevelsen. Som när man var liten. Mysigt. Jag väljer böcker efter fokusnivp och historia. Berättelser där språket är viktigt vill jag känna och se, men berättelser där berättelsen är i fokus, där jag ska följa med på en resa – de gör sig bra som ljudbok. Typ the martian, agatha Christie böckerna, erlend loe. Att lyssna på ljudbok och läsa är två olika grejer, olika sätt att förmedla en berättelse. Vilket har gjort att jag kan njuta av ännu fler. Det gör mig glad.
Bärarna av Jessica Schifenauer lyssnade jag på och gillade. Mörkt vatten av Joyce Carol oates, kanske finns det vissa likheter med kärlekens Antarktis? Men i år var nog de påbörjade böckernas år. Slutade inte för att jag inte fastande. Bara för att jag la dem i ett annat rum och hann börja på en annan . Ser fram emot att fortsätta på Dorian greys porträtt som jag hittade i bilen 😂
Nej men vilken lässtrategi du har Josefin! Imponerad. Ska testa på några böcker som getts upp!!
Vilket helt underbart kommentarsfält med så många fantastiska tips!
1. Jag har väldans svårt att sluta läsa och ger väldigt sällan upp. Det kan hända saker på vägen i berättelsen som tar sig. MEN är därför väldans noga kring vilken bok som får följa med hem. Köper ofta på rekommendation från folk som jag vet gillar liknande böcker eller köper böcker utifrån som här i ett kommentarsfält där folk har tipsat om sina allra bästa. Och vissa böcker får därför också flytta ut innan jag har läst dem. Blir kanske en gåva istället till någon annan.
2. Nix. Fixar inte ljudböcker. Popcornhjärna även här. Att bläddra i en pappersbok är något av det bästa jag vet. Kommer vara oerhört sorgligt den dagen ögonen ger upp.
3. Några av årets fina läsupplevelser har varit Stacken av Annika Norlin, Våra förlorade hjärtan av Celeste Ng, Valerie Perrins Färskt vatten till blommorna, Claire Keegans Det tredje ljuset och Kate Mortons Homecoming. Jävla Karlar av Andrev och Natten av Sara Gordon är något av det bästa också. Sedan tycker jag mycket om Kristin Hannah och Sofia Lundbergs böcker också. Nyfiken på en bra deckare och gillar böcker mer åt Agatha Christie-hållet? Då rekommenderar jag varmt kanadensiska Louise Perry, en stor favorit här hemma. Första boken i serien om kommisarie Gamache heter Mörkt motiv. Perfekt jullovsbok!
1. Har börjat mer och mer att lägga ifrån mig böcker (eller inte mitt fall trycka på paus/delete) som inte levererar. Jag tror (vet) att jag blivit kräsnare och kräsnare, och mitt tålamod med dåliga översättningar, platta historier, förlegad kvinnosyn etc är NOLL.
2. Jag ÄLSKAR ljudböcker, men är ganska picky med inläsare, ljudböcker är jättejättevärdigt. Läser papper också förståss. Lyssnar helst på orginalspråk. Lyssnar i bilen, på ICA, på gymmet, i tvättstugan, i skogen, i sängen. LÖVE it. Favoritinläsare äro: Lo Kauppi, Imogen Church, Santino Fontana, Caroline Lee, Saskia Maarlevald mfl
3. Årets läsning som fastnade lite extra, Arvejord, Maria Turschaninoff var fantastisk, Yellowface, Rebecca F Kuang, så jkl underhållande :), Demon Copperhead, Barbara Kingsolver, Institutet Stepen King!
Perfekt med många boktips, alla som läser tackar och tar emot! 😀
1. Ja, slutar läsa nu om jag inte fastnar i boken. Det dödar min läslust att plåga mig igenom en bok. 2. Nej, men förstår att folk gillar multi-taskandet det erbjuder, men jag behöver lugnet och fullt fokus att sugas in i boken. Annars tänker jag bara på massa annat. Har rätt hög läs-kvot just nu och har läst Jenny Clevströms serie om Pommie. Lättsmält, mysig och sögs in direkt!
Plågeri känns ej trivsamt nej 😉
1. Jag tänker sällan att jag slutar läsa en bok, men jag kan ta en paus och ibland blir den pausen permanent.
2. Ljudböcker är för mig bara tidsfördriv. Lyssnar i princip enbart vid långa bilresor och då föredrar jag något lättsmält med bra driv i handlingen, men där jag kanske inte måste hålla koll på alla detaljer. Är det inte jag som kör så somnar jag gärna en stund, vilket kan bli ett problem.
3. Uppskattade Geraldine Brooks bok Horse mycket, titeln till trots skulle jag inte säga att det är en hästbok. Gillade också Imorgon, imorgon, imorgon som flera tipsat om. Men, den lyssnade jag på och det vann den inte på.
en paus låter lite mjukare, även om det är en permanent paus
1. Livet är för kort för att läsa böcker man inte gillar. Och det finns fler bra böcker därute än man någonsin kommer hinna läsa, så lägg din tid på böcker som du längtar till.
2. “Ovärdigt” skulle jag aldrig använda i det här sammanhanget. Jag tycker det låter lite snobbigt. Hur som helst- det är skillnad på att läsa en bok och lyssna, men det ena utesluter inte det andra ju. Jag vet folk som nästan skäms lite över att de lyssnar på böcker. Det tycker jag de ska sluta med. Att ta till sig böcker är väl något av livets viktigaste oavsett hur det går till?
3. “Färskt vatten till blommorna” av Valérie Perrin. Den går rätt in i själ och hjärta med ett brak. En av de bästa berättelser jag läst. Lyllos er som har kvar den.
ja, absolut snobbigt – håller med dig där
1. Kunde under många år inte sluta men övade upp förmågan att göra det till slut. Finns ju SÅ många bra böcker så ett oändligt slöseri med tid att lägga tiden på nåt man inte gillar ju! Hur långt jag läser innan jag ger upp varierar, försöker ofta ett bra tag men plötsligt säger det bara STOPP och så stänger jag boken och öppnar den aldrig igen.
2. Önskar att jag kunde men min popcornhjärna är en omöjligt kombination med ljudböcker. Får spola tillbaka 263773 ggr för att jag tänkt på annat, spelar ingen roll hur spännande är. Och sen så är ju själva den fysiska läsningen snudd på magisk för mig, en plats där jag mår så otroligt bra.
3. Bäst i år har varit Imorgon, imorgon, imorgon av Gavrielle Zevin. Sjukt oväntat eftersom gaming är typ det tråkigaste jag vet men SOM jag älskade den boken. Färskt vatten till blommorna trodde jag skulle vara rätt banal men den var så urbota fin, årets andra fem av fem. Sen var jag väldigt positivt överraskad av prettot Knausgårds Morgonstjärnan. Jag försökte mig på Min Kamp för några år sen men tyckte det var så fruktansvärt tråkigt så gav upp rätt snabbt. Men det här var ju något helt annat! Inte en femma men riktigt, riktigt bra!
nr 2: du satte orden på något där, precis vad jag känner men inte lyckades få ner i ord! ser fram emot min kommande läsning av imorgon, imorgon, imorgon!
Jag läser alltid ut dåliga böcker, what a waste. Men jag får så dåligt samvete mot författaren som ju faktiskt har älskat det här verket… och som någon har tyckt cvarit bra nog att ge ut. Jag läser JÄTTEMYCKET ljudböcker, men tycker inte det är värdigt. Jag tycker det är enkelt. Och jag tycker att det är lite lyxigt att kunna få en bok, en berättelse, när jag diskar eller promenerar eller skottar snö. Det blir ingen andäktig läsupplevelse såklart, inte en värdig, men det är sååååå king! Jag har läst Kunzelmann & Kunzelmann av Carl-Johan Vallgren. Och den är fantastisk, tycker jag.
King är ju faktiskt rätt bra! 🙂
Tack för boktips, så praktiskt att kunna gå tillbaka hit och få inspo när jag behöver den!!
Kul att läsa om böcker jag inte hört om innan!
1. Jag gör som ngn annan kommenterat, har den inte fångat mig efter 50 sidor lägger jag av (undantag Ett litet liv som det tog 100 sidor för mig att komma in i, sen älskade jag den)
2. Jag föredrar helt klart att läsa pappersböcker. Det kan va ovärdigt med ljudbok om inläsningen är dålig och om det är en bok som hoppar fram och tillbaka i tid mycket. Men när jag ska köra långt laddar jag ofta ner en ljudbok och lyssnar och nu i december har jag lagt in promenader till och från jobb för att få in någon som helst motion under den mörka tiden när min energi är på botten – och då har jag lyssnat på Jävla karlar av Andrev Walden. Den inläsningen var helt underbar! Kan också rekommendera att lyssna på Detaljerna av Ia Genberg. Den har jag faktiskt lyssnat på två gånger för att jag tyckte så mycket om den.
3. Mina boktips från senaste tiden får blir Snöänglar av Anna-Karin Palm, Tomorrow, tomorrow, tomorrow av Gabrielle Zevin och Berätta aldrig det här av Frida Boisen. Och Björnstad-trilogin av Fredrik Backman är fin och mycket läsvärd. Och några helt otroliga formuleringar om kärlek och vänskap som jag var tvungen att skriva när när jag läste dem.
Jag älskade att läsa Detaljerna. Kanske behöver omvärdera min syn på lyssning… 🙂
Imorgon-boken väntar på mig på biblioteket just nu, ser fram emot läsnign!!
1. Slutar du läsa en bok som du inte gillar? – ALDRIG! Jag är för plikttrogen. Måste. Läsa. Klart.
2. Är det värdigt med ljudbok? Svar nej. Jag vill vila mina ögon från skärmar och ljud. Behöver skapa mina egna intryck, känna prasslande papper mellan fingrarna och därtill låta min egen fantasi formge karaktärer och miljöer.
3. Vad har du läst den senaste tiden och var det bra? Läser just nu en chicklit om jul på en pytteliten skotsk ö. Passar mig perrrfekt.
Slänger in en fyra som du inte frågat om. Jag VILL läsa “Jävla karlar” eftersom två av mina systrar har rekommenderat den.
Ser fram emot att läsa din recension när du läst den!
1. Absolut sluta läsa, varför lida. Några exempel på undantag är de fina recensionerna som boken har – vad är de det hyllar som jag inte ser de första hundra sidorna? Då fortsätter jag lite till och lite till. Så var det för mig med Tara Westovers “Educated”: inte medryckande förrän efter hälften, ungefär. Bröderna Karamazov är också så – sävlig den första delen innan den blir en rafflande bladvändare och mångas bästa läsupplevelse.
Vissa böcker behöver man komma tillbaka till och upptäckta i rätt fas av livet – bläddrar gärna i oavslutade böcker i bokhyllan och ser om min blick på innehållet har förändrats.
Mitt trick är annars att läsa öppningsfrasen av en bok som väckt nyfikenhet, någon fras i mitten och mot slutet. Är de lika välformulerade, brukar kvaliteten hålla hela boken igenom.
2. I princip nej, det känns som att boken inte blir respekterad. Intonationen är heller inte lika dramaturgisk som i ett program, då lyssnar jag hellre på en radionovell som är specifikt skriven för lyssnaröron (tyckte mycket om den brittiska Annika Strandheden, ljudnovellen finns på till exempel YouTube – min upplevelse blev bättre efter att också ha sett den Skotsk-producerade TV-serien först, säsong 2. Viktigt, säsong 1 var inte lika bra). Om jag ska lyssna på en bok är det förmodligen i sällskap med någon och en riktigt riktigt bra uppläsare som någon rekommenderat med värme och omsorg.
3. Valfri bok av Evelyn Waughn.
“All the tea in China” av Kyril Bonfiglioli – måste läsas på engelska, annars går alla finurligheter förlorade.
“Anna Karenina” av Lev Tolstoj, inga problem att läsa utsträckt över flera år.
“Världen av igår” av Stefan Zweig.
“Ru” av Kim Thúy, poesi rakt igenom fast mästerlig prosa. Egentligen, allt av Kim Thúy.
Vilken strategi du har som svar på nummer 1. Imponerande. Ska ta mig an några av dina tips!
TACK för tips, de känns gedigna. Ska spara dessa!
1. Ja jag slutar läsa om jag inte gillar boken. Däremot läser jag en bra bit eftersom en del böcker är tröga i början.
2. Det är absolut “värdigt” med ljudbok men jag är aldeles för otålig så det är pappersböcker som gäller.
3. Läste nyligen Hans Rosling /Hur jag lärde mig förstå världen och Nicolas Lunabba / Blir du ledsen om jag dör . Båda läsvärda. Annars är en favoritförfattare Tove Alsterdal.
Älskar allt detta engagemang i kommentarsfältet, och alla boktips. Tack för dina!! Aldrig läst Tove, ska spara tipset!
1. Har som regel att läsa minst 50 sidor har jag inte fastnat för boken då får det va.
2. Absolut inte ovärdigt, önskar att jag gillade ljudböcker men det funkar inte för mig, lyssnar på podcasts istället.
3. Brukar inte läsa dystopier men blev rekommenderad “Nattavaara” av Engström och Richert och den rekommenderar jag varmt vidare.
Ska genast söka upp Nattavaara, jag gillar sådant som är mörkt.
1. Nej, jag fortsätter. Har i och för sig en påbörjad bok sedan kanske 2002 liggande, som jag aldrig tog mig igenom, men jag tänker fortfarande att jag bara pausar den 😆
2. Inte ovärdigt men inte lockande för just mig. Här gäller pappersböcker.
3. Jag älskade Jana Kippo-serien av Karin Smirnoff, läser annars ofta för mig okända böcker som jag hittar i en lånelåda eller på ICA. Kan tipsa om Amerikansk jord av Janine Cummings och Stål av Silvia Avallone (kan inte googla just nu så viss reservation för stavning av namnen).
Jaaa, jag har läst Amerikansk jord jag med. Tyckte också om den. Och Kippo-serien!!! Den gillade jag massor.
(Ska kolla upp tipset)
😂😂 vad roligt! Jag blir för påverkad av uppläsare, vill skapa min egna canvas osv 😂😂 mycket roligt att tycka så olika
1. I princip alltid (https://sannalund.se/journal/sluta/) 🙃
2. Oerhört! Det är ju inte formatet som är “boken”, det är berättelsen. Att få den uppläst av en bra uppläsare kan ge en extra dimension.
3. Arvejord av Maria Turtschaninoff. Som ljudbok, uppläst av Turtschaninoff själv på sin klingande finlandssvenska. Ljuvligt. Läs!