Placebrander, som jobbar med platsvarumärken, har gjort en trendspaning för platsutveckling för 2023 som du kan ladda ner här. Jag tog fasta på några saker varav en trend som nämns i förbifarten. Det kanske inte blir en trend-trend, men jag har snappat upp den på några olika ställen vid olika tidpunkter nu, så kanske blir det en realiserad trend ändå.
Vi som jobbar med besöksnäring och destinationsmarknadsföring har länge pratat om vikten av ett gott värdskap. Men en spirande trend handlar om ett gott gästskap. Att vara en god gäst helt enkelt.
Finns det goda gästskapet redan idag? Ja det gör det:
På airbnb får du som värd en rating efter varje uthyrning. Du som gäst får också en rating. Under vårt skoterkollo hyrde vi genom airbnb och när det är mitt namn som står som ansvarig tänker jag mycket på mitt beteende, och på att få ett gott betyg (hej hej duktig flicka-syndrom). Likaså har jag som airbnb-värd absolut gett en av mina hyresgäster en 3:a på skalan mellan 1-5. Med min rating vill jag meddela andra hyresvärdar att denna gäst inte rekommenderas av mig. Gästskapet var för dåligt.
Vi pratade om hotellbeteende vid middagen för någon vecka sedan. Mer specifikt hotellfrukost. Som marknadschef på hotell, där jag ibland tjänstgjorde ute i restaurangen vissa frukostmorgnar, såg jag hur enormt mycket mat som slängdes på ett slösaktigt sätt. Det verkade finnas en vana, särskilt bland familjer, att överlasta frukosttallrikarna med allt möjligt från buffén, och sedan slänga väldigt mycket av det. Detta placeras direkt i kategorin dåligt gästskap, även om det idag inte sätts betyg på hotellgäster.
Du kanske förresten tycker att det låter som en befängd idé att betygssätta hotellgäster?
Faktum är att det redan görs på gäster utifrån ett större perspektiv. I Åre existerar fortfarande studentveckor i januari till exempel. På vissa ställen i Åre så får inte dessa studentgrupperingar boka boende eftersom det negativa fylle- och förstörelsebeteendet är så välkänt (inte alla studenter osv, men ändock). Kanske är det dags att nedmana till studentbeteendet i en högre grad?
Det ingår i det goda gästskapet att åka till ställen som ”mår bra” och att undvika att åka till ställen som ”mår dåligt”.
Jag tar Åre som återkommande exempel för att berätta vad jag menar, även om det blir på mikronivå:
I Åre finns en populär led som heter Kanalleden. Leden är övertrampad och har varit skyltad som ”stängd” de senaste åren. Det ingår i det goda gästskapet att följa uppmaningen och istället ta sin tur någon annanstans. Det kan tyckas självklart för vissa, medan skylten för andra innebär ”det skiter väl jag i för jag vill gå den här leden”.
Det ingår också i det goda gästskapet att inte störa i renbetesland i maj. Det kan tyckas självklart såhär i tanken, men så blir det maj och dagen är solig och du vill absolut till Storulvån och gå topptur och sätter ditt eget intresse först. Så det som tycks vara självklart är inte det när det väl gäller. Vi tycks ha inbyggt i oss att tänka att det är någon annan som förstör, men i själva verket är vi ofta själva del av problemet.
Det är en spirande destinationstrend att åka till hållbara platser; ställen som har ett uttalat tänk och strategi för att vara en hållbar destination. Kanske för att det anses lite finare, lite mer påläst och därför som att resvalen till ett sådant ställe gör oss till bättre människor. Det är en filosofisk tanke du gärna får utveckla dina tankar om i kommentarsfältet!
Till dig som ska åka någonstans inom en snar framtid vill jag göra ett medskick. Det goda gästskapet inkluderar att handla lokalt. Köp mjölken, smöret, mjölet eller godiset i matbutiken i bygden dit du ska åka. Särskilt om du åker till en mindre ort.
Vill du läsa mer?
Här har jag skrivit om att bo i någon annans semester
Resfredag om digitalisering och verkligheten
7 kommentarer
Jag och min syster tog en kvällspromenad i norrskensnatten i Grövelsjöfjällen igår och diskuterade hur konstigt vi tycker det är att ingen säger hej. Vi bor på i små byar på landet och där hälsar man på allt och alla. Man vinkar när man möter en bil oavsett om man känner igen bilen, man hejar glatt på hundar och människor, på brevbäraren och på cyklister, vi hejar på lanthandeln, i gårdsbutikerna och på badstranden. Det är ett hejhej dagarna i ända som gör livet trevligt. Ibland får man en förvånad blick av någon som kommer utifrån – någon som är ovan vid ett hej. Igår fick vi många förvånade blickar för vi hejar vidare även som gäster på annan ort. En del hejar inte alls, en del tittar bort för att inte behöva heja – och jag blir knäpp. Möter du någon på en mörk väg i en fjällby om kvällen så är väl “hejhej” ändå det enklaste sättet att skapa trygghet och go’ känsla.
Hemma tycker jag det ingår i det goda gästskapet att heja när du möter folk i byar, på leder och mtb-arenor. Det ingår i det goda gästskapet att sköta toalettbesöken snyggt och inte skräpa ned med toapapper. Det ingår i det goda gästskapet att inte parkera på böndernas vall när det är fullt på en parkering vid naturreservatet, det ingår att se sig lite för på en knökafull kullerstensgata i en liten turiststad, det ingår att ta med sig sitt skräp, att inte knata ut i rapsåkern för att ta en instagrambild och att inte gena över ny- eller vintersådda åkrar eller tända eldar direkt på stenstränderna.
Så glad att du länkar Placebranders trendrapport. Vi är liksom extra stolta över den i år!
ja, att se sig själv som en del av något större och som en del av ett samhälle
Intressant det där med renbetesmarkerna, särskilt för mig som nyinflyttad som vill göra rätt för sig. Var kan man vistas och vad kan man göra under maj? Några tips eller tankar? Jag kollade en karta över rennäringens markanvändning hos sametinget och det verkar ju kort och gott vara hela området (skog som fjäll) = utegångsförbud för friluftsmänniskor under maj månad?
Hej hej, det bästa är att följa samebyar på facebook tycker jag – många av dem är duktiga på att informera vilka platser som är olämpliga att befinna sig på. Det kan vara ett bra första steg 🙂
Intressant ämne och tankar kring det.
Fint att du tar upp topptur i maj som exempel. Lätt att tänka ”varför ska jag avstå när ”alla” andra gör”.
Ibland tänker jag på att det ofta är bra och fint att kunna avstå. Att det många tvingades till under pandemin ibland kan vara bra. Och att vi kan värdesätta ännu mer när vi gör det där extra istället för att lägga basribban högt. Känner själv att det är lätt att hamna där med diverse, att vårt linjära tillväxtorienterade tankesätt smittat av sig på så mycket och att man vill trumfa.
Försöker vara blir mer nöjd med det lilla. På vissa plan är det lätt, det enkla livet är i så många fall det jag föredrar, men gäller det jobb och prestationer, så lätt att bara vilja göra mer och mer, bättre än sist. Men är det hållbart i längden? Kul och man kickar, men krävande. 😅
Ja, väldigt svårt. Och inte alltid så himla lätt att göra rätt fastän man vill. Många av oss vill göra rätt, men då behöver det bli enklare att göra rätt och enklare att förstå.
Vilket klokt inlägg! Självklart är även mitt beteende som gäst viktigt!