Jag är intresserad av min hälsa så jag testade tjänsten Veri (Veristable) under 14 dagar. Med glukosmätaren Freestyle Libre som sitter på min överarm och appen Veri som visar datan och ger insikt och tolkningar, så har jag mätt mitt blodsocker och vad som händer beroende på vad jag äter – och hur jag rör mig. Glukos och blodsocker är två olika ord för samma sak, kan vara bra att veta. Att ha observerat mina glukosnivåer dessa två veckor har gett mig insikter till enkel biohacking för att påverka hur jag mår. Det finns flera liknande tjänster som Veri och jag har inte kollat vad de kostar men priset för Veri, som inkluderar app och glukosmätare, är 159 euro för 2 sensorer (glukosmätare) som ger dig 14+14 dagar. När jag köpte Veri ingick bara en sensor så de verkar ha ändrat sin prismodell.
Biohacka ditt blodsocker
Så, biohacking. Vad är det? Det handlar om att hacks för att må bättre. Till exempel att äta en ruccolasallad med vinägerdressing innan frasiga våfflor med sylt och grädde för då går inte blodsockret upp lika mycket efteråt. Eller att äta mat innan du äter godis. Eller att ta en rask promenad efter maten för att glukosen ska användas i kroppen istället för att det bildas en spike av ditt ökade blodsocker, vilket är vad vi vill undvika.
Blodsocker är en hälsomarkör. Högt blodsocker brukar förknippas med diabetes. Att samla på sig höga ”spikes” av blodsocker kan vara dåligt för hälsan och i förlängningen leda till insulinresistens och diabetes. Därför är ett jämt och stabilt blodsocker bättre än ett blodsocker som går som en bergochdalbana.
Din nivå av blodsocker är ett resultat av det vi stoppar i munnen, hur vi rör på kroppen och så den största hälsoboven av dem alla (?): stress.
Vi är alla människor men vi har alla olika biokemi. Det är både utmaningen och lösningen när det kommer till råd och kunskap om hälsa. Dagarna då vi pratade vikt utifrån kalorier in och kalorier ut är passé och ett omodernt sätt att tänka. I Sverige har vi bra sjukvård och bra sjukhus. Men hur är vår egentliga hälsovård och våra hälsohus? Det är en fråga att besvara en annan gång.
En stabil blodsockerkurva ger dig bättre energi över hela dagen. Kanske också minska inflammation. Inflammation återkommer ofta inom biohacking. Ett jämnt blodsocker leder till andra förbättrade hälsomarkörer. Jag hörde först talas om Veri via Louise Lundberg och hon märkte stor skillnad på sin hy när hon jämnade ut sin blodsockerkurva. Hon märkte också att hon inte var lika insulinkänslig under PMS vilket gav mer märkbara toppar i blodsockerkurvan och en större insikt om cravings under denna period. Jag kan verkligen rekommendera hennes nyhetsbrev förresten!
Vi kommer alla att reagera olika på samma mat. Kanske är det att vi reagerar olika på samma mat om vi mäter idag jämfört med om ett år. Hälsobalansen handlar om just det: att balansera alla delar som tillför till vår hälsa och där är ingenting konstant. Men generellt så skjuter snabba kolhydrater vårt blodsocker i höjden.
Glukos och hälsa
Hälsa hörrni. Vilken grej ändå. Vissa dagar är jag motiverad att göra optimala val för kunskapen om att mina val påverkar ligger min upplevda hälsa nära till hands. Andra dagar känner jag att varje framtida frisk dag beror på vilken lott jag drar i ödets lotteri. Jag tror att du också kan känna igen dig i det där. Men en sak vet jag alldeles säkert och det är att ju mer jag förstår hur olika val påverkar mig här och nu (till skillnad för om tjugo år) desto mer motiverad blir jag att göra val som jag mår bra av. Just därför blir jag konfunderad när en del upplever hälsohets av ord som handlar om att bli sitt bästa jag. Det handlar inte om att prestera för någon annan, det handlar om känsla av att må bra i sig själv. Att känna livslust: prana. Fysiskt och mental energi att vilja leva fullt ut varje dag. Nåväl, nästan. Med hormonella cykler etc så är vissa dagar shit storms men med kunskap och koll på läget så vet jag att just de dagarna är bara dåliga dagar, inte ett dåligt liv.
I Veri-appen kunde jag se att mitt blodsocker på 5,6 mmol/L över tid, vilket anses normalt. Jag snittade på en variation på 0,6 mmol/L vilket inte är helt optimalt eftersom jag hade 1-2 spikes per dag. Färre spikes = bättre mående, så det finns utrymme för förbättring. Det som ger motivation är att det finns bra tips och hacks för att stabilisera blodsockret och framförallt är det faktorer som inte är så himla omöjliga att ändra.
Vad är glukos?
Glukos är kroppens energikälla, eller leverantör av energi kan man säga. Glukos kommer från kolhydrater och till viss del från protein. Har vi inte ätit något så skapar kroppen energi från fett och omvandlar det till ketoner. Ketoner är också energi. Därför kan ett biohack handla om att fasta under olika långa perioder. Med betoning på kan eftersom vi upplever det olika. Vi är olika.
Grejen med glukos är att man vill ha ett stabilt flöde. Stora svängningar av glukos rubbar systemet, och då kan vi känna oss trötta och håglösa (bland annat). Veri mäter glukos, men eftersom det är en hälsotjänst så ger Veri också tips och kunskap. Till exempel att äta oraffinerade kolhydrater eller att äta när det är ljust ute (vilket funkar sådär i Sverige sett till årstid).
Jag testade att äta bara havregrynsgröt en dag, och havregrynsgröt med sylt dagen efter. Skillnaden i mitt blodsocker efter måltiden var 7,0 mmol/L på bara gröt och 7,8 mmo/L när jag åt gröt med sylt. Men jag hade ett högre blodsocker under längre tid när jag åt gröt med sylt. Hade jag ätit gröt och ägg hade mitt blodsocker varit ännu lägre efter måltiden.
Att vara medveten om kombinationer av mat gör blodsockret stabilare. Ät inte bara kolhydrater. Kombinera med fett och protein i samma måltid. Eller inled måltiden med grönsaker för att verkligen biohacka ditt blodsocker!
Jag noterade ingen större uppgång när jag åt choklad under 100 mils bilkörning men däremot en stor spike när jag började en middag med att dricka öl. Korv med bröd från macken, tillsammans med en kaffe latte gav inte heller en stor swing i blodsockret men jag fattar ju att det inte är en hälsosam måltid av andra orsaker. Och det är just det som är grejen med olika variabler i vår hälsa: det handlar om en helhet som samspelar, men olika hälsomarkörer triggas av olika saker.
Stress kan också orsaka högre blodsocker. Lever man med mycket stress så skapar kroppen hormonet adrenalin. Det gör att nivån av glukos kan öka. Långa perioder med mycket stress är därmed dåligt för blodsockret eftersom det riskerar att öka nivån av glukos – och insulin. Stress gör dig också mindre insulinkänslig. Det är dåligt. Rörelse är bra för nästan allt (minskar t.ex. känslan av ångest) och även blodsockret. Rörelse är också bra för ökad insulinkänslighet.
PCOS och insulin
Jag har inte diabetes men jag har haft PCOS. Kanske har? Vet inte, jag har inte kollat på många år. För mig spelar det mindre roll att kolla upp det inom sjukvården eftersom jag vet att det som spelar större roll är hur jag lever för att minska symptomen. Detsamma gäller mitt lipödem och nog också mitt förhöjda värde av TPO antikroppar jag noterade när jag gjorde ett test via Werlabs.
Det finns koppling mellan PCOS och insulin. Ju mer insulin i kroppen, desto fler PCOS-symptom eftersom insulinet säger åt kroppen att producera mer testosteron. Med mer insulin i kroppen blir det också svårare att gå ner i vikt. Kroppen vill inte. Med en jämnare blodsockerkurva så utsöndrar inte kroppen lika mycket insulin vilket minskar symptomen på PCOS.
Undrar du vad allt det där med insulinkänslighet handlar om? Såhär: glukos är energi och insulin är själva leverantören av glukos från det du äter till att energi kan bildas i dina celler. Funktionen med insulin är att hålla blodsockret stabilt. När du är insulinresistent så är det dålig stämning mellan insulinet och dina celler och du kan inte använda glukoset effektivt. Därför har insulinresistenta personer högre glukosnivåer. Ofta finns det en koppling mellan insulinresistens, fetma, diabetes typ 2 och andra etiketter som innebär sämre hälsa. Det är som på en arbetsplats med dåligt ledarskap. Förutom att det mesta funkar ineffektivt så är sjuksrivningarna och psykisk ohälsa och sådant högre. Kroppen fungerar likadant!
Det är bra för vår metaboliska hälsa att behålla en optimal känslighet för insulin!
Tips för att jämna ut blodsockerkurvan
Men hallå det är ju nice med toast, tårta, en suröl och sådant. Hälsa handlar inte om att bara tugga på bark, kanske du tänker. Jag håller med! Hälsa handlar om att leva väl, känna sig rik på sociala relationer och meningsfulla dagar. Hälsa är att samlas kring ett fikabord, skratta och äta hembakt. Grundar jag med något som får fikat att landa bättre i kroppen kan jag både skratta, äta kakor och må bättre. Och det är WIN. Fan vad jag älskar biohacking!
Till mitt egna liv tar jag med detta:
Inled måltid med sallad och vinägerdressing. Särskilt de gånger min kille lagar asiatisk mat med ris, vilket är ofta. Jag vill fortsätta äta ris i mitt liv.
Det är okej att fortsätta må bra av att inte äta frukost.
Ät osvensk frukost. Äggröra med lax! Kanske en bit bröd till. Ibland kan faktiskt den bästa frukosten, mätt i blodsocker, vara rester från gårdagens middag. Herregud vi är så fast vid tanken på att frukost ska vara bröd och musli och havregryn.
Det är skillnad på bröd och bröd. Surdegsbröd är bättre än vitt industribröd. Denna insikt gäller också pizza vs. pizza och hamburgare vs hamburgare och liknande.
Fortsätt att inte äta frukt som mellanmål. Frukt är godis, i alla fall enligt blodsockerkurvan. Sedan finns det förstås bättre och sämre val av frukt för blodsockret. Jag äter sällan frukt överlag, har som ingen dragning till det. Kroppen har redan sagt åt mig och jag har lyssnat. Behöver därför inte ändra på något.
Det finns tillfällen då lunchen eller middagen enbart av kolhydrater, särskilt när jag äter vegetariskt eller veganskt (vilket jag sällan gör pga mår dåligt på det). Äppelcidervinäger innan maten flackar ut kurvan efter en vegetarisk pasta. Det där gamla husmorstricket finns av en anledning!
Jag gillade att använda Veri under dessa 14 dagar. Det gav mig bra insikter. Jag känner inget behov av att använda en blodsockermätare varje dag men jag kommer köra regelbundna incheckningar med Veri för att fortsätta ha insikterna nära till hands. Det jag tycker var jobbigt med Veri, och som jag slarvade med, var att skriva in vad jag åt. Veri räknar ut en kvalitetssiffra utifrån det jag äter och ger en siffra varje dag som man kan förhålla sig till. Den sortens gamification lockar inte mig men jag fattar vitsen. Eftersom jag gillar att göra analysen själv så väljer jag mina egna KPI:er att förhålla mig till och drar kvalitativa slutsatser istället. Här är länk till Veri om du är nyfiken!
Till dig som är nyfiken på mer inom hälsa och biohacking så kan jag tipsa om detta: hälsa, hormoner och biohacking. Och du, klicka gärna i hjärtat om du gillar denna typ av inlägg!
7 kommentarer
Är precis i denna processen nu. Hade 6.2 i fastesocker i slutet av september och nu gör jag allt för att säga det värdet (som ju inte är någon fara på taket, men insulinen mättes också var onödigt hög). Dessutom läser och lyssnar jag på allt jag hittar av Jessie Inchauspé som förklarar forskningen om glukos med ord jag begriper och praktiserar hennes hacks så mycket jag kan. Mådde toppen innan, men märker ett lugn i kroppen numera. Intressant som tusan!
spännande, jag följer glucose goddess… tror jag hon heter på IG.
Hurra vilket bra inlägg Sara! Så spännande med blodsocker-mätningen. Jag har just köpt ett nytt hälsotest hos Werlabs och ska även få hjälp att se över min tarmflora ☺️
spännande, det är så intressant att lägga nya pusselbitar
Håller med om frukost!!! Jag har så länge försökt hitta den optimala frukosten (vilket jag aldrig har hittat), men sedan kände jag att jag struntar i detta, så har börja äta mer riktig mat till frukost (typ köttfärssås, spenat, potatis), och känner att det mår jag bra av!! Mer riktig mat till folket!! 💪
japp. framförallt mer av att känna efter hur saker känns!
Intressant och påläst inlägg! Såklart 🙂 Jag körde en viss kost (man törs ju knappt mäns vilken eller använda ordet diet längre) och åt tex ingen frukt pga socker=socker ÄVEN om det från frukt verkar bättre än det vita från fabrik. Mitt blodsocker var superstabilt törs jag hävda utan mätning och helt utan tänker med kalorier in och ut (som du också nämner) gick jag ner massor i vikt. Vilket var en bra grej för mig. En fråga har jag nu: ” Eller att ta en rask promenad efter maten för att glukosen ska användas i kroppen istället för att det bildas en spike av ditt ökade blodsocker” – det känns ju bra att röra sig när man känner sig stinn men jag har hört att det är bättre att vila och låta kroppen smälta maten? Att motion just då är mer eller mindre onödigt?