Det finns något magiskt med den nordligaste delen av Sverige som vi i södra delarna inte haft vett att förstå ännu. Något som resten av världen har upptäckt. Jag tror att många av oss är ovetandes hur många italienare, tyskar, asiater, amerikaner och allsköns nationaliteter som vallfärdar till hjärtat av Lappland medan vi själva tror att det är ett sömnigt baklängesliv som levs norröver. Och en stor undran om det ens finns internet.
Vi har ännu inte förstått att vi missat något men kanske har pandemin lockat fram lite nyfikenhet. Tvingat oss att vända blickarna till vårt eget land. Först tveksamt – men de som rest norröver och upplevt magin kommer hem förundrade och positivt förvånade. Kanske har outdoortrenden hjälpt till på traven. Och nu står Norrland starkt och stadigt och lockar och skapar längtan.
För fem år sedan visste jag absolut ingenting om norra delen av Sverige förutom södra Norrland där jag är född. Hälsingland. Sedan kom en norrbottning in i mitt liv och resten är historia. Men Tornedalen har varit outforskat och enbart varit en punkt på min nyfikna bucket list. Fram tills nu.
Jag är precis hemkommen från en resa till Tornedalen (och Kalix Älvdal om man ska vara helt korrekt), det som är Heart of Lapland, tillsammans med communitiet Friendcation. Och vilken resa!
Jag har redan bestämt att jag kommer åka tillbaka hit till Tornedalen i alla fall två gånger under 2022. Jag vill ta med min fästman hit till vårvintern och såklart måste jag åka tillbaka för fiskets skull tidig höst. Jag tänker mig en kombination av roadtrip för att bo på några av de underbara ställen vi upplevt, men också nätter i vårt taktält på bilen.
Du som är petig (med all rätt) har noterat att jag använt mig av begrepp som Norrland, Hjärtat av Lappland och Tornedalen. Vad är vad? Denna pedagogiska förklaring vill jag dela vidare:
Norrland består av flera områden (varav Hälsingland ingår) men om vi smalnar av det lite och fokuserar på Norrbotten så inkluderas Lappland/Sápmi och Tornedalen.
I Norrbotten finns älvdalar, kustland, skogsland, fjällvärld och skärgård. Heart of Lapland är ett paraply för mycket av det som finns i Tornedalen. Jag hoppas att vi alla är så upplysta att vi vet att Samer är ett ursprungsfolk – men få vet att vi har fler ursprungsbefolkningar! Jag var ovetandes om att Tornedalingar också är en nationell minoritet, till exempel, och språket Meänkieli är ett erkänt minoritetsspråk. Många Tornedalingar är också Kväner.
Det finns så mycket i allt detta som jag inte har kunskap om men jag vill verkligen veta mer och ser fram emot att ställa alla nyfikna frågor jag har. Jag känner mig frustrerad över att vi i skolan fick lära oss så mycket om andra länders ursprungsbefolkningar men så lite om våra egna och jag ber om förhand om ursäkt för det, min egna ignorans och för alla nyfikna – och kanske olämpliga – frågor jag har vars kulturella innebörd som jag inte förstår.
Jag älskar att vår lilla grupp storstadsbor (jag räknas också dit även om jag är en föredetting) satt i minibussen på väg hem från Tornedalen och pratade om livskvalitet, kollade alla hus i Tornedalen på Hemnet och beskrev det lugn vi kände i själen. Vi har fått träffa lokalbor som bjuder in gäster till sitt hem och sin kultur och vi har fått träffa inflyttade företagare som berättat – och helt ovetandes – gjort oss längtande efter mer av den känslan som livet i norr ger. Vi träffade Torsten också, en sju månaders ren hos Camp Torne Valley Experience.
Jag är redan övertygad. Och överlycklig över det. Men jag vill ha mer av det livet ändå. Och därför tycker jag att det är så roligt att taktälta, flugfiska, springa trail eller bara sitta vid en eld.
Det finns så många upplevelser och aspekter av resan till Tornedalen som jag vill berätta för dig och jag tänker att jag börjar med detta: upptäckten av Tornedalen som område. Vi var sällan långt från en bilväg eller obebott område när vi var där men känslan av vildmark var stor. Inte att förglömma kulturen och den goda maten. Det finns en charm med att ställa en konservburk Bullens pilsnerkorv på elden – men det finns också otroligt mathantverk norröver. Jag älskar matupplevelserna på Aira och Fäviken, jag står på kö till Noma och jag hade lätt kunnat spendera mina pengar en kväll på Franzén. Jag uppskattar autentiska matupplevelser och att de serveras olika. Som när vi halstrade sik vid elden i en kåta vid Kukkolaforsen. Enkelt men samtidigt extremt lyxigt i en värld med processad mat i överflöd.
Jockfalls fiskevatten lockar med laxfiske och på restaurangen i Jockfall serverar man sin vida omtalade Jockfallare: mjukbröd fyllt med lax, krossad potatis, fint skuren lök och skirat smör. De är också kända för sin souvasburgare (jag ÄLSKAR souvasburgare). Klicka här för mer info om Jockfall.
Pia och Henry som har Huuva Hideaway har blivit listad i White Guide flera gånger och nu har de en liten ”getaway” med mat och boende. Hit kommer flera filmteam från världen, utländska gäster människor som vill uppleva varm gästvänlighet. Och såklart riktigt god mat. Vi åt tartar på ren som var magisk – och pannacotta smaksatt med kokkaaffe. Här kan du läsa mer om Huuva Hideaway!
Vi åt också fantastiskt god mat på Frevisören i Kalix med champagneskål vid en sprakande eld i kåtan och sedan middag på reninnanlår i restaurangen. Jättegott! Här är mer info om Frevisören!
Vid vårt besök till Kukkolaforsen fick vi en enkel men fantastisk matupplevelse när vi rökte sik och fick grädda vårt egna bröd på stekhällen samtidigt som han bjöd på stories från verkligheten. I Kukkola drogs gränsen mellan Sverige och Finland längs med en älv (det är Finland som syns på andra sidan älven på bilderna nedan). Det innebär att det finns ett Kukkola på både svenska och finska sidan: för älven gick rakt genom byn. Gårdar splittrades! Och när kriget kom till Finland så såg den svenska delen av byn sina gårdar brännas upp på den finska sidan. Och när man ville frakta sin häst, sina höns eller arbetsredskap från den delen av gården som stod på svenska sidan till den finska sidan – eller tvärtom – så ansågs det vara smuggling. Klicka här för mer info om Kukkolaforsen med mat, aktiviteter och boende!
Veckan innan min resa till Tornedalen så var jag till Arctic Bath i Harads; som precis som många andra i Norrbotten har övervägande internationella gäster. Det har jag inte skrivit om ännu, men det kommer. Allt är inte övertygande i alla aspekter av upplevelser varken i Norrland eller i Södermanland. Mathantverk samsas med restauranghak precis som överallt i hela världen. Jag samlar på guldkorn och roas av fenomen. Som att det erbjuds bestick till burgarna på Max.
Men mest av allt är jag nyfiken på kulturen och människorna i Norrland. Gästvänligheten som är varm och omtänksam under ytan som först kan uppfattas som kärv. Det är inte snabbt och översvallande som i storstan där alla tävlar om första intrycket. Det värdskap som jag tycker så mycket om är familjärt och låter samtalen få ta plats. Personligt men inte privat. Lapland Guesthouse och Johan sticker ut och gjorde enormt intryck hos mig. Likaså Dennis på Norrlands Destilleri som bjöd på en upplevelse med rikliga kontraster.
Det finns så mycket att skriva om – och längta efter – att det kommer fler inlägg om min nästa resa till Tornedalen och bland annat Dennis och Johan. 2022, jag längtar efter alla upplevelser!
Jag är nyfiken på din bild av Tornedalen. Är du därifrån? Har du varit där? Längtar du dit?
8 kommentarer
Åh, vad fint, känns nästan som att vara där igen! Jag öppnade ditt inlägg när du först postade men stängde blixtsnabbt ner igen när jag insåg att jag inte ville läsa förrän jag skrivit mitt eget. Blir lätt lite kreativ ångest då, hur knasigt det än är : ) Kan se at vi tänkt en del liknande tankar – jag är verkligen tagen över så mycket mer än upplevelserna som jag liksom var förberedd på. Hoppas att vi båda får mer Tornedalen i livet då. Du har väl redan nästa inplanerad?!
ja, vilken upplevelse!! ser fram emot att följa din nästa resa dit!
Vilket fint och inspirerande inlägg! Jag har inte varit i Tornedalen (eller knappt så långt norrut överhuvudtaget – en kort jobbtripp med flyg till och från Kiruna räknas inte riktigt, tycker jag), men skulle gärna åka dit. Jag inbillar mig att det är bra att ha bil, att det kanske inte är så tätt mellan turerna i kollektivtrafiken 😉, och då är det tyvärr en ganska lång resa för oss. Åtminstone en dags transportsträcka åt vardera hållet… Det gör att vi har dragit oss för att åka riktigt långt norrut i Sverige eller Norge, även om det helt klart lockar!
ja, klart det underlättar om man vill utforska på egen hand. men – alla utländska gäster kommer ju utan bil så de flesta aktörer är vana att jobba med transfers! lite som när man åker utomlands utan bil, transfer är liksom del av paketet! ett annat alternativ är att ta tåg (eller flyg) upp och hyra bil, OM man vill göra egna utflykter. men här är aktörernaa så vana att paketera hela vistelsen åt gästen så det finns en helt annans service att tillgå.
Wow, så fina fotografier & kompositioner av fotografierna 😍 Och så fina ord om våran plats på jorden! Det blev extra spännande att följa dig denna vecka 😉 det är så givande att se andras perspektiv av ens hemtrakter. Jag bor numera i min hemby Överkalix och har fotograferat en hel del för Heart Of Lapland, faktiskt de flesta av platserna ni besökte, så det var väldigt intressant att få se era fantastiska foton och ta del av era upplevelser,av platser man själv besökt! 😍
åh vad roligt att höra – måste spana in dina bilder ju!! magiska platser, det finns så mycket fint i sverige!
Jag är en stolt Tornedaling som är en stor del av min identitet. En del är omtänksamheten för andra och utsatta som ett arv från kriget. Odla, spara, frakta och förädla alla råvaror (den här veckan äts köttsoppa (kött=Alltid älg) som kokats i tre dagar). En tornedaling kan aldrig åka någonstans utan att frakta kött, bär, potatis till någon :). Kulturlivet är stark rotad och ett hjälpmedel att förstå ens ursprung, minoritet och förtrycket som ligger i historian och till viss del pågår än. Det är inte så komplicerat i Tornedalen liksom.
Jag är så glad att du fick uppleva Tornedalen, en del av Sapmi och Arktis. Att du har öppet sinne för minoriteten, platsen, kulturen och vad det är gäster vallfärdar till från världens alla hörn. Hade kunnat prata om ämnet i evigheter med dig :). Tornedalen på sommaren är magisk och perfekt att roadtrippa på. Planera in någon av alla marknader som är i norr sommartid där mitt självklara tips är Pajala marknad.
tack för att du delar med dig frida, älskar att höra just sådant här som ni har med er i ert arv – som att aldrig åka någonstans utan att ta med potatis eller liknande. ser fram emot att snart komma tillbaka igen!