Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
    • Livet med mera
    • Livet utomhus
    • Tips till Åre
    • Äventyrshuset & renovering
    • Gravel & stigcykling
    • Snöskoter, jakt & fiske
    • Biohacking, hormoner & hälsa
    • Jobb & framgång
Instagram
Sara Rönne
Sara Rönne Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
    • Livet med mera
    • Livet utomhus
    • Tips till Åre
    • Äventyrshuset & renovering
    • Gravel & stigcykling
    • Snöskoter, jakt & fiske
    • Biohacking, hormoner & hälsa
    • Jobb & framgång
  • vandring

Vandring till Helags

  • 1 oktober, 2016
  • 19 kommentarer
Total
1
Shares
1
0
0

Igår eftermiddag vandrade vi till Helags fjällstation. Fjällstationen håller öppet sommar och vinter men stängde för säsongen förra helgen. Därför hade vi tält, sovsäck, liggunderlag och kök nerpackade i våra ryggsäckar. Och det var därför vi var hos Magnus och Emelie på Rent a plagg i torsdags. För att utrusta oss. Vi visste att det skulle bli bitigt väder, så vi ville ha bra grejer. Varma sovsäckar för snudd på vinterväder, och tält som håller för fjällväder.

Jag hade en enda önskan för den här helgen; och det var att få vakna till säsongens första snö. Det såg lovande ut hela veckan eftersom väderprognosen lovade snö på natten. Kolla hur det såg ut på lördag morgon:

Helags fjällstation Helags fjällstation Helags fjällstation Helags fjällstation

Helagstoppen ligger 1797 meter över havet och här finns Sveriges sydligaste glaciär. Från STF Helags Fjällstation är det 750 höjdmeter till toppen – en topp som är Sveriges högsta söder om polcirkeln. Jag hade aldrig varit vid Helags förut och vår vandring blev därför spännande från första steget med nya fjälltoppar att blicka ut över längs vägen.

Vi parkerade vid Kläppen som ligger 6 km från Ljungdalens by. Därifrån är det 12 km vältrampad led till Helags Fjällstation. Vi var inte ensamma på leden någon av dagarna – och inte på Helags Fjällstation heller, skulle det visa sig.

Helags vandring Helags vandring Helags vandringHelags vandring IMG_6046

På bara en vecka har fjällbjörkarna tappat prick alla löv både här i Ljungdalsfjällen och i Åre. Det var ju bara 10 dagar sedan fjället lyste i guld!

Vi kom iväg sent från Kläppen. En halvdags jobb och en lunch på Wikners i Persåsen gjorde att vi visste att det skulle hinna skymma rejält innan vi kom fram till Helags fjällstation. Men, vi konstaterade att det blir vad det blir och så var det inte mer med det.

Helags vandring IMG_6051 Helags vandring IMG_6068 Helags vandring IMG_6070 Helags vandring IMG_6065 Helags vandring IMG_6081 Helags vandring IMG_6085 Helags vandring IMG_6095 Helags vandring IMG_6101

Ju mer vi närmade oss fjällstationen som var vårt mål för dagen desto mer tog vinden i. Vi stannade flera gånger för att blicka ut över alltihopa. Fjällen!

På ett ställe där lederna korsades utbrast jag men här har ju Kari sprungit och tänkte på hur hon sprungit Gröna Bandet; massor med mil genom den svenska fjällkedjan på 49 dagar.

Vissa kilometer gick vi i tystnad. Andra kilometer pratade vi om små saker och stora saker. En renhjord sprang förbi. En snabbt övergående hagelskur piskade oss på kinderna och ett fint kvällsljus visade vägen.

Men när vi kom fram var det mörkt och vi såg varandra i pannlampornas sken. Det var tänt i fönstren på fjällstationen, vinden rev i allt mer och en kraftig stormby kom över våra huvuden. När vi precis skulle få upp tälten kom en gubbe ut och tyckte att vi inte alls skulle tälta; han visade oss till “sviten” istället.

Vi funderade några varv på hur vi skulle göra. Vi var ju här för att tälta! Men vi visste också att under föregående natt hade flera tält blåst sönder och många personer trängts i nödrummet. Så vi valde sviten. Och vi packade upp våra ryggsäckar, fixade middag och rullade ut liggunderlag och sovsäckar.

Under natten blåste det i allt mer; det var riktigt väder där ute.

Bilderna högst upp i inlägget visar snöklädda toppar och sol. Men det blåste friskt hela morgonen. Blandat med den blå himlen kom stunder när det var såhär:

Helags fjällstation Helags fjällstation Helags fjällstation Helags fjällstation Helags fjällstation

Jag hade packat ryggsäcken med både funktionskläder och vinterkläder. Min varma jacka från Marmot och mitt varma underställ från Craft. De lite tjockare längdvantarna som värmer gott. Men också svalare funktionsställ med korta ärmar och tunna plagg. Det är ett slags väder i skogen – ett helt annat ovan trädgränsen.

Vi hade planerat maten noga; och inte gjort avkall på något. Jag ska berätta mer om den senare – men på morgonen började vi med gröt och avokadomackor. Jag hade med mig mjölk till kaffet i en HydroFlask som håller kall dryck kall och varm dryck varm.

Helags fjällstation Helags fjällstation Helags fjällstation

Det blev ingen topptur på lördagsförmiddagen. Vi träffade på ett annat sällskap som försökt sig på en tur upp till Helagstoppen dagen innan men fått avbryta eftersom det varit samma väder då som nu. För mig gjorde det inget; jag ville ha vandring, fjäll och säsongens första snö – och det hade jag fått. Visserligen inte utanför en tältduk; men det gjorde inte så mycket.

Istället vandrade vi nerför fjället. Först med snön och vinden i ryggen; sedan lättade vädret och det blev väldigt varmt att vandra i full vintermundering.

Helags fjällstation IMG_6306 Helags fjällstation IMG_6347 Helags fjällstation IMG_6353 Helags fjällstation IMG_6361 Helags vandring IMG_6371

I skydd av fjällbjörkarna stannade vi för kaffepaus; något jag är så ovan vid eftersom jag oftast springer fjällederna snarare än vandrar dem. Att bära en sådan tung ryggsäck var ovant – och så mycket jobbigare i stigningarna uppför. När jag springer är det jobbigt uppför av andra skäl; men jag har full rörelsefrihet och behöver bara tänka på kroppen – inte prylar och ryggsäckar. Båda formerna av rörelse har sina tjusningar.

Helags vandring IMG_6378 Helags vandring Hazel IMG_6393 Helags vandring IMG_6384 Helags vandring IMG_6406

Helags var vackert men jag har inte bockat av det från min lista på riktigt. Nu när jag vet hur det ser ut så vill jag komma tillbaka. Jag har de där sista 750 höjdmetrarna till toppen kvar att ta.

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Relaterade ämnen
  • Helags fjällstation
  • Helags vandring
  • Helagstoppen
  • tälta Helags
Sara

I believe in "träningsglädje" - to train happy. I believe in experiencing life and a thousand feelings in a pair of running shoes or on a bike - with sweat on my forehead. I don’t remember my personal bests but I remember all the feelings. The journey is the reward.

Tidigare inlägg
Föregående artikel
  • Tips till Åre

Äventyret har börjat

  • 29 september, 2016
Läs mer
Nästa artikel
  • Mat & recept

En varm och god morgon

  • 3 oktober, 2016
Läs mer
19 kommentarer
  1. Lina Andersson skriver:
    16 maj, 2017 kl. 12:52

    Hej! Planerar att vandra för första gången i sommar. Hund ska medföljas, kan se att folk rekommenderar att man ska ta med någon typ av sko till hunden i fall den skadar sig eller behov finns. Har du provat något sådan på din hund och har någon rekommendation vad för modell man ska prova? ?

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      16 maj, 2017 kl. 23:00

      kan tyvärr inte ge något råd, kör inte med skor på min hund alls – tycker det funkar bra ändå. men har ju lite av en terränghund också. kanske kan skor vara lämpliga på en ovan hund? men jag har ärligt talat ingen aning…

      Svara
  2. Katarina skriver:
    11 oktober, 2016 kl. 23:38

    Makalösa bilder. Rakt in i hjärtat! 🙂

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      12 oktober, 2016 kl. 00:02

      Tack Katarina. Det var en 10 plus-helg!

      Svara
  3. Katta Bucketlife skriver:
    3 oktober, 2016 kl. 14:05

    Fantastiskt fint inlägg och så talande bilder. Jag är alldeles varm i hjärtat av att ha fått vandra med er. Det var liksom allt! Och jag vill också tillbaks och upp på toppen – vill se vyerna däruppe!

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      4 oktober, 2016 kl. 09:57

      de där två dagarna alltså: magiska!

      Svara
  4. A-mamman skriver:
    2 oktober, 2016 kl. 18:45

    Härligt inlägg. Och vad kul att du kommenterade det här med packning på ryggen; jag satt just och funderade när jag läste och tittade på bilderna – det måste vara jättejobbigt att bära så tungt. Men värt det 🙂

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      4 oktober, 2016 kl. 09:57

      ja, det var tungt!! man blir öm på axlarna och det är jobbigt att gå uppför. men så värt! haha.

      Svara
  5. Ulrica skriver:
    2 oktober, 2016 kl. 15:05

    Åh vännen… bilderna är helt OEMOTSTÅNDLIGA!!!
    Kram Ulrica
    PS! TACK för din komplimang om min bild i bloggen, du anar inte hur det värmer att du tittade in 🙂

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      4 oktober, 2016 kl. 09:58

      tack Ulrica!

      Svara
  6. Anna Lissjanis - Trend o träning skriver:
    2 oktober, 2016 kl. 14:55

    Snö! Där ligger Jämtland före Stockholm som ofta är lite snabbare annars. Otroligt vackert och en häftig upplevelse. Nästa gång är jag säker på att du tar dig till toppen.

    Kram!

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      4 oktober, 2016 kl. 09:58

      ja, sjukt fint. och morgondimman just nu alltså: magisk!

      Svara
  7. Cecilia skriver:
    2 oktober, 2016 kl. 09:09

    Verkligen superfint!!
    Här hemma väntar jag på hösten och de fina färgerna, rött och gult….tänk vad vårt land är spännande med de olika årstiderna!!

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      4 oktober, 2016 kl. 09:58

      jag älskar årstider! tänk om det bara skulle vara kallt jämt. eller sol jämt. jag skulle tröttna!

      Svara
  8. mari skriver:
    2 oktober, 2016 kl. 09:01

    Alltså. Nu dör jag en smula. Wow. Tänk att det finns så otroligt fina platser i detta avlånga fina land. Älskar detta!
    Översta bilden, vill ha den inramad. Får jag köpa den? 🙂 Kramar

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      4 oktober, 2016 kl. 09:59

      haha söta du!! om du vill så får du den! 🙂

      Svara
      1. mari skriver:
        4 oktober, 2016 kl. 19:03

        Är det helt säkert? Tack snälla i sådana fall! <3

        Svara
  9. Kari skriver:
    1 oktober, 2016 kl. 23:30

    Det var 49 dagar om man skall vara petig! Jag vill också tillbaka till Helags, det var dimmigt när vi var där och även om det gick att se hur fint det kunde vara så känns det inte som om jag har sett massivet på riktigt. Plus att stigen där var så himla fin! Vi gjorde Storlien-Sylarna-Helags-Ramundberget och den sträckan skulle jag vilja springa igen på pigga ben och med lätt ryggsäck. Absolut en av de bästa sträckorna att vandra i våra underbara fjäll!

    Svara
    1. Sara Rönne skriver:
      4 oktober, 2016 kl. 09:59

      nu har jag ändrat, rätt ska vara rätt. tyckte väl att era 70 dagar gått sjukt snabbt!!

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
Sara Rönne. En blogg om frihet, upplevelser och äventyr

Input your search keywords and press Enter.

Vi använder cookies på vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen genom att komma ihåg dina preferenser och återkommande besök. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till användningen av ALLA cookies. Du kan dock besöka "Cookieinställningar" för att ge ett korrigera ditt samtycke.
Cookie inställningarAcceptera alla
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Alltid aktiverad
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieVaraktighetBeskrivning
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SPARA OCH ACCEPTERA