Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • Hyr i Järvsö!
  • KATEGORIER
    • Tips till Åre
    • Livet i Hälsingland
    • Livet utomhus
    • Gravelcykling, landsväg- och stigcykling
    • Löpning
    • Skidåkning
    • Riktigt mycket träning
    • Yoga
    • Utmaningar
    • Träningstankar
    • Podcast
    • Mat & recept
    • Resor
    • Livet med mera
Instagram
Sara Rönne
Sara Rönne Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • Hyr i Järvsö!
  • KATEGORIER
    • Tips till Åre
    • Livet i Hälsingland
    • Livet utomhus
    • Gravelcykling, landsväg- och stigcykling
    • Löpning
    • Skidåkning
    • Riktigt mycket träning
    • Yoga
    • Utmaningar
    • Träningstankar
    • Podcast
    • Mat & recept
    • Resor
    • Livet med mera
  • Livet med mera

Julnyttigt!

  • 19 december, 2006
  • No comments
Total
0
Shares
0
0
0

Julgodis ger lätt ångest. Tänk bara: grädde som blandas med smör, socker och blockchoklad med hög fetthalt. En sådan julpralin sätter ju sig på bilringarna direkt! Men tänka sig, igår gjorde jag nyttigt julgodis! Ja – sådant finns!

Träningstidningar

Det är främst träningstidningarna som inspirerar till julnyttigheter. I senaste Fitness Magazine och Runner´s World hittade jag mycket smarrigt! Även om jag hade hoppats kunna skriva om träning idag, så känns det ändå ganska bra att dela med mig av några bra recept.


Mandelkula med en touch av aprikos

Detta är ett recept som jag modifierat lite. Egentligen heter det kokosrullade frukt- och mandelkulor men jag tyckte att det passade bättre att doppa dem i mörk, mörk choklad istället för att rulla dem i kokos…

Ca 30 st
100g mandel
7-10 torkade aprikoser
3 torkade fikon (vilket jag inte hade hemma)
1/2dl fruktsocker (vilket jag heller inte hade hemma)
1 msk citronsaft
1 äggvita
2 dl kokos att rulla bollarna i – eller mörk choklad att doppa dem i.

Skålla och skala mandel och riv i matberedare (jag valde att mixa den i matberedare med kniv – vilket också funkade bra). Om du inte gjort det, sätt i kniven i matberedaren och lägg i den torkade frukten, sockret, äggvitan och citronsaften. Mixa tills massan “gått ihop” och är tillräckligt blandad. Rosta kokosen och rulla bollarna i den – eller – smält blockchokladen på vattenbad och doppa kulorna!


Frö- och flingruta

Dessa fungerar långt efter julens bäst föredatum. Supergoda och nyttiga (ja, förutom chokladen kanske)!

8 stora eller 16 små
1dl fiberhavregryn
1dl solrosfrön (vilket jag inte hade)
1/2dl hasselnötter
2msk krossat linfrö
1dl torkade aprikoser
finrivet skal från en citron
1-2tsk honung
2 äggvitor

dekoration: 50g mörk choklad, 3msk sesamfrön

Sätt ugnen på 100grader. Mixa ihop allt utom ingredienserna till dekorationen till en jämt blandad massa. Tryck ut på plåt till lite drygt 1cm tjocklek. Grädda i ca 20min. Låt kallna i kylskåp, gärna över natten. Ta ut och skär i bitar innan du brer över chokladen (som du smält). Strö sedan över sesamfrönen.


Jordnötshavrebollar

Ett annat supersmarrigt recept som jag inte provat än är havrebollar där havregrynen blandas med jordnötssmör (köp den på hälsokosten så finns inte alla de där onyttiga tillsatserna vi inte behöver. Alternativt kan du ta en näve jordnötter och mixa själv så blir det till slut en smöraktig massa faktiskt. Det tar lite tid dock men kan vara kul att prova). Sedan tillsätter du lite muskovadsocker, en matsked honung och lite lite mjölk.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Sara

I believe in "träningsglädje" - to train happy. I believe in experiencing life and a thousand feelings in a pair of running shoes or on a bike - with sweat on my forehead. I don’t remember my personal bests but I remember all the feelings. The journey is the reward.

Tidigare inlägg
Previous Article
  • Livet med mera

Vitaminkick

  • 16 december, 2006
Läs mer
Next Article
  • Livet med mera

Det bästa du gör med 1kg morötter!

  • 20 december, 2006
Läs mer
Förmodligen gillar du de här inläggen med
Läs mer
  • Livet med mera

Jag kände mig rik i Mora

  • 1 juli, 2022
Läs mer
  • Livet med mera

Allt vi åt under 2 dygn i Stockholm

  • 17 juni, 2022
Läs mer
  • Livet med mera

Jag vill gärna beställa något smörigt, förklarade jag

  • 14 juni, 2022
Läs mer
  • Livet med mera

Så började Lindas 40-årsfest några år senare

  • 29 maj, 2022
Läs mer
  • Livet med mera

Idag fredag

  • 27 maj, 2022
Läs mer
  • Livet med mera

Ännu en vecka närmre sommaren. Ännu en vecka närmre döden.

  • 20 maj, 2022
Läs mer
  • Livet med mera

Bloggen är bara död om du lät den dö

  • 18 maj, 2022
Läs mer
  • Livet med mera

Först du. Sedan världen.

  • 16 maj, 2022

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • Hyr i Järvsö!
  • KATEGORIER
Sara Rönne. En blogg om frihet, upplevelser och äventyr

Input your search keywords and press Enter.