Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • Hyr i Järvsö!
  • KATEGORIER
    • Livet i Åre
    • Livet i Hälsingland
    • Livet utomhus
    • Cykling
    • Löpning
    • Skidåkning
    • Fysträning
    • Yoga
    • Utmaningar
    • Träningstankar
    • Podcast
    • Mat & recept
    • Resor
    • Allmänt
Instagram
Sara Rönne
Sara Rönne Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • Hyr i Järvsö!
  • KATEGORIER
    • Livet i Åre
    • Livet i Hälsingland
    • Livet utomhus
    • Cykling
    • Löpning
    • Skidåkning
    • Fysträning
    • Yoga
    • Utmaningar
    • Träningstankar
    • Podcast
    • Mat & recept
    • Resor
    • Allmänt
  • Allmänt

Brämhults

  • 16 maj, 2006
  • No comments
Total
0
Shares
0
0
0


Jag erkänner. Jag är fast i juiceträsket! Jag är helt otroligt ofantligt väldigt mycket såld på Brämhults juicer!

Brämhultshistorien

Det började egentligen väldigt simpelt. Sigvard Berggren, som senare startade Borås Djurpark, bestämde sig helt enkelt för att pressa juice ur några morötter. Det uppskattades och folk började fråga efter fler juicer. Enklare kan det väl inte bli!

Idag är Brämhults också Kunglig Hovleverantör. Grattis!

Min favorit är blandningen apelsin/jordgubb. Den innehåller inget tillsatt socker vilket ger den extra plus!

Juice

När man snackar juice vet folk ofta inte vad de pratar om. Färskpressat? Koncentrat? Nektar? Vadå?

Jag har rett upp det hela:

Nypressat

Nypressad juice är juice som pressats så nära konsumtionstillfället som möjligt.

För att klara det fraktas den färska frukten till det land där juicen ska pressas. Inom någon dag har frukterna pressats och tappats på flaska för kyltransport ut till butikerna.

Smaken på nypressad juice förändras i takt med årstiden. Det beror på att juicen pressas av olika fruktsorter beroende på säsong. När apelsinerna är finast i Spanien köps de därifrån, andra delar av året kommer de från andra delar av världen.

Nypressad juice behandlas mycket varsamt för att smak och vitamininnehåll ska bevaras.

Nypressad juice håller cirka 2 veckor vid kylförvaring. Eftersom nypressad juice är en naturlig produkt, kan den börja jäsa vid varmare förvaring.

Färskpressat

Färskpressad juice pressas i samband med skörden. Det innebär att frukterna pressas i de länder där frukten växer.

För att uppnå en konstant smak över året, kan fruktjuicer från olika pressningstillfällen sparas och blandas. Det gör att man kan erbjuda vissa smaker året runt, trots att rätt färsk frukt inte finns att tillgå.

Efter pressning pastöriseras den färskpressade juicen innan den kyls eller fryses. Sedan fraktas juicen till tappningsanläggningar där den pastöriseras igen innan den förpackas. Aromer och fruktkött som separerats från juicen under processen får återföras till samma juice igen.

Färskpressad juice bör oftast förvaras i kyla och håller då cirka 1 månad. Längre hållbarhet kan uppnås via kraftigare pastörisering och val av förpackning samt förpackningssätt.

Koncentrat

Frukten pressas i anslutning till skörden.

Direkt efter pressning extraheras merparten av vattnet i juicen bort. Juicen koncentreras flera gånger till önskad koncentration uppnåtts.

Kvar blir ett juicekoncentrat som packas på aseptiska tankar eller fat. Dessa fraktas till tappnings- anläggningar där man tillsätter nytt vatten och återför aromer och fruktkött som avlägsnats vid koncentrations- processen.

Man får dock inte tillsätta mer vatten och arom än vad som tagits bort. Därefter pastöriseras juicen och tappas på förpackning.

Juice från koncentrat kan antingen förvaras i rumstemperatur eller i kyla, beroende på förpackningsteknik och hållbarhetsbehandling.

Juicen håller upp till 6 månader.

KONCENTRAT

Koncentrat görs på samma sätt som juice från koncentrat. Skillnaden är att konsumenten själv får tillsätta vattnet.

Koncentrat kan förvaras i rumstemperatur och hållbarheten är lång, ofta upp till 1 år. När man väl öppnat och spätt ut produkten bör man dock förvara den i kylskåp och konsumera den inom 1 vecka.

NEKTAR/DRYCKER

Nektar och fruktdrycker består av fruktjuice, koncentrat och/eller fruktpuré med vatten och socker som blandas till önskad smak.

Nektar ska innehålla minst 25% frukt eller bär. Denna procentsats beror dock på typ av frukt eller bär. För vissa frukter gäller högre gränsvärden.

(Källa: www.bramhults.se)

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Sara

I believe in "träningsglädje" - to train happy. I believe in experiencing life and a thousand feelings in a pair of running shoes or on a bike - with sweat on my forehead. I don’t remember my personal bests but I remember all the feelings. The journey is the reward.

Tidigare inlägg
Previous Article
  • Allmänt

Mer Te – Mindre Cancer!

  • 16 maj, 2006
Läs mer
Next Article
  • Allmänt

Coopers Test

  • 16 maj, 2006
Läs mer
Förmodligen gillar du de här inläggen med
Läs mer
  • Allmänt

”Alltså skoja inte” tänkte jag högt när jag testade det första gången

  • 23 februari, 2021
Läs mer
  • Allmänt

Tre veckors dröm är över

  • 21 februari, 2021
Läs mer
  • Allmänt

STÖLD

  • 19 februari, 2021
Läs mer
  • Allmänt

Varsågod – hela mitt arbetsliv (fram tills nu)

  • 17 februari, 2021
Läs mer
  • Allmänt

Problem har vi tillräckligt med utan att behöva fokusera på dem

  • 14 februari, 2021
Läs mer
  • Allmänt

Den elfte dagen

  • 11 februari, 2021
Läs mer
  • Allmänt

Food hacks & Gustaf och Daniel i Hedemora

  • 8 februari, 2021
Läs mer
  • Allmänt

Nu blir det date nights!

  • 1 februari, 2021

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • Hyr i Järvsö!
  • KATEGORIER
Sara Rönne "Träningsglädje" - en blogg om frihet, upplevelser och äventyr

Input your search keywords and press Enter.

Cookies

Den här sidan använder cookies Läs mer.