Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • Hyr i Järvsö!
  • KATEGORIER
    • Tips till Åre
    • Livet i Hälsingland
    • Livet utomhus
    • Gravelcykling, landsväg- och stigcykling
    • Löpning
    • Skidåkning
    • Riktigt mycket träning
    • Yoga
    • Utmaningar
    • Träningstankar
    • Podcast
    • Mat & recept
    • Resor
    • Livet med mera
Instagram
Sara Rönne
Sara Rönne Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • Hyr i Järvsö!
  • KATEGORIER
    • Tips till Åre
    • Livet i Hälsingland
    • Livet utomhus
    • Gravelcykling, landsväg- och stigcykling
    • Löpning
    • Skidåkning
    • Riktigt mycket träning
    • Yoga
    • Utmaningar
    • Träningstankar
    • Podcast
    • Mat & recept
    • Resor
    • Livet med mera
  • Mat & recept

Veggievore

  • 7 januari, 2014
  • 15 comments
Total
0
Shares
0
0
0

Veggievore: “An individual who is not a vegetarian and who does eat meat, but who aspires to ensuring he or she does not eat meat or dairy products which could be considered as harmful to the environment or cause unnecessary suffering to animals”. På svenska: Veggivore. Det finns en kokbok med samma namn som liksom den här boken förgyller min mat just nu.

På det dukade bordet ikväll sågs jordärtskockssoppa och nybakade baguetter utan gluten. Sådär varma så att smöret liksom smälter på dem och osten landar mjukt på smörgåsen. Gott med den lena soppan till.

Soppan är superenkel. Köp hem en påse jordärtskockor, skala dem och fräs i kastrull tillsammans med en lök som du delat några gånger, och en potatis eller två. Koka i 1 liter buljong tills allt är mjukt. Mixa slät. Häll i så pass mycket grädde som du vill ha, krydda med salt och peppar och låt koka upp. Boken tipsar om att låta en vaniljstång ligga i när soppan kokar och det är nog jättegott, men jag hade ingen hemma.

Brödet då? Jättegott, lättbakat och glutenfritt! Det är gjort på majsmjöl, bovetemjöl och rismjöl, jäst, salt och vatten. Grejen med gluten är att det är som klister så den här degen var totalt klisterfri – men ändå lättjobbad så att den var enkel att forma till baguetter.

glutenfri baguette

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Sara

I believe in "träningsglädje" - to train happy. I believe in experiencing life and a thousand feelings in a pair of running shoes or on a bike - with sweat on my forehead. I don’t remember my personal bests but I remember all the feelings. The journey is the reward.

Tidigare inlägg
Previous Article
  • Styrketräning

Träning inomhus

  • 7 januari, 2014
Läs mer
Next Article
  • Mat & recept

Juice

  • 8 januari, 2014
Läs mer
Förmodligen gillar du de här inläggen med
Läs mer
  • Mat & recept

Matblogg: makrill och sticky rice

  • 19 september, 2019
Läs mer
  • Mat & recept

Mat utomhus – 3 tips på sådant som är enkelt, gott och lyxigt

  • 26 februari, 2018
Läs mer
  • Mat & recept

Ingefärsshot

  • 30 oktober, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Om jag skulle ha lagat mat…

  • 22 augusti, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Sommarsalladerna

  • 8 juli, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Maten vi äter idag bygger vår kropp imorgon

  • 27 mars, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

5 frukosttips – mina favoriter just nu!

  • 30 januari, 2017
Läs mer
  • Mat & recept

Medvetna matval – hur tänker du?

  • 28 januari, 2017
15 comments
  1. Pingback: Glutenfri källarfranska – Träningsglädje
  2. anneliten skriver:
    8 januari, 2014 kl. 12:18

    Tack Frida. Körde själv en PubMed och kunde inte hitta mer än att det finns en subpopulation som inte har celiaki, men ändå reagerar på gluten. Vilket inte betyder att alla får inflammation av gluten 🙂

    Endokrinolog heter det. De kan inte så mycket om tarmarna – det är gastroenterologer som är experter där…

    Svara
  3. Madelaine skriver:
    8 januari, 2014 kl. 11:44

    Det är bra att de kommer mer och mer glutenfria grejer till de som inte tål gluten. Personligen tycker jag det blivit lite hajpat det där med gluten och väljer att äta det. Det finns andra grejer som jag hellre avstår i hälsosyfte men absolut så känner man själv vad man inte mår bra av så är det ju smart att utesluta den typen av kost.

    Svara
  4. Lena skriver:
    8 januari, 2014 kl. 04:48

    Mmmm, fredagsmidda’n är räddad! Med en raw kladdkaka till efterrätt!

    Svara
  5. admin skriver:
    7 januari, 2014 kl. 22:49

    Frida: 🙂

    Svara
  6. Frida skriver:
    7 januari, 2014 kl. 22:42

    Absolut! Som med det mesta annat så känner man sig själv bäst! Min kommentar var mer menad till Anneliten

    Svara
  7. admin skriver:
    7 januari, 2014 kl. 22:35

    Frida: jag mår bättre av att skippa gluten så då gör jag det.

    Svara
  8. Frida skriver:
    7 januari, 2014 kl. 22:02

    Att gluten skulle orsaka inflammation hos alla (om än till olika grad) är inte bevisat och allmänt vedertaget – det är endast en teori i dagsläget. Leaky gut syndrome börjar bli mer och mer omtalat men det är inte bara gluten som skulle kunna vara boven utan även t ex antibiotika, ibuprofen och stress. Summan av kardemumman är att det INTE finns några skäl att gå över till en glutenfri kost om man inte själv känner att man mår mycket bättre av det. Har man celiaki ska man självklart följa en strikt glutenfri diet.

    Svara
  9. admin skriver:
    7 januari, 2014 kl. 21:40

    Anneliten: man får tro vad man vill såklart. jag refererar främst till Dr Van Herle, endikronolog (heter det så på svenska? Endocrinologist på engelska i alla fall) som ofta medverkar hos Jillian Michaels i hennes podcast. Som jag skrivit tidigare i kommentarsfält ovan så kan jag rekommendera att lyssna på ett av de senare avsnitten av The Jillian Michaels show där Dr Van Herle pratar om just detta. Leta efter avsnittet som heter “fool me once”. Har även läst om det i ett tidigare nummer av Fitness Lifestyle men jag minns faktiskt inte vad man grundade den artikeln på – och vem man hänvisade till.

    Svara
  10. anneliten skriver:
    7 januari, 2014 kl. 21:35

    Tror inte riktigt på det där att “gluten är inflammatoriskt för allla” – men jag är ju alltid nyfken, så jag undrar var du fått det ifrån? Forskning?

    Svara
  11. admin skriver:
    7 januari, 2014 kl. 21:00

    Lisa: jag är inte glutenintolerant – men jag känner heller inte att gluten landar riktigt bra i min mage. gluten är inflammatoriskt för alla egentligen, men vi hanterar det olika bra. vissa känner inte av det alls, medan andra inte kan äta gluten alls. jag är kanske någonstans på mitten av den skalan. samtidigt älskar jag bröd – och vill experimentera och hitta andra sätt för mig att äta bröd på. samtidigt har jag ingen plan på att avstå gluten helt. jag tänker mig ett “80/20” tänk där. det är så tråkigt att utesluta. 🙂 om du lyssnar på podcasts så kan jag tipsa om jillan michaels show och det avsnitt som heter “fool med once” när jillian pratar med en doktor om just gluten.

    Svara
  12. Lisa skriver:
    7 januari, 2014 kl. 20:56

    jag har ju bara läst en kort stund på din blogg- men varför glutenfritt?

    Svara
  13. Annika - strongday.se skriver:
    7 januari, 2014 kl. 20:46

    Precis. Nu måste vi bara få andra att nappa och göra resten som behövs.

    Svara
  14. admin skriver:
    7 januari, 2014 kl. 20:45

    Annika: och du brownies? ser fram emot den!!

    Svara
  15. Annika - strongday.se skriver:
    7 januari, 2014 kl. 20:44

    Vi borde styra en brunchknytis där du står för brödet!!

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • Hyr i Järvsö!
  • KATEGORIER
Sara Rönne. En blogg om frihet, upplevelser och äventyr

Input your search keywords and press Enter.